top of page

איזון בין הסוס לרתמה- הסוד לחיי יצירה בריאים

באחת משיחות הייעוץ האחרונות שקיימתי, עלה הדימוי הזה של האיזון בין הסוס לרתמה, כדרך להסביר את מה שלעתים קרובות קורה לנו בתהליך היצירתי: או שאנחנו רצים עם היצירה שלנו בלי כיוון או שאנחנו משקיעים מאמץ יתר בריסון עצמי, שני המצבים אינם מאוזנים. במאמר הזה אפרוש את הבעיות האפשריות והפתרונות שיכולים להחזיר את האיזון. (מאת: שיר אלוני)



חוסר איזון 1: הסוס רץ חופשי והרתמה לא מופעלת


תיאור המצב: יש לנו המון רעיונות, כל הזמן קופץ עוד כיוון למשהו שאנחנו יכולים לעשות, אנחנו מתחילים ולא מסיימים כי עברנו לפרויקט אחר, אנחנו מלאים באנרגיה אבל מתעייפים כשזה מגיע למה שבאמת היה מקדם אותנו. מרוב שאנחנו פועלים על המון כיוונים, בסוף שום דבר לא ממש מתבצע בפועל, אין התקדמות.

דברים שיכולים לעזור בהחזרת האיזון: בעיקר, הרתמה הנדרשת לסוסים של היצירתיות שלנו, היא אבחון וסדר עדיפויות בין הרעיונות. יש רעיונות שכדאי לתת להם לדהור, כבר ברגע שהם צצים ויש רעיונות שאפשר לתת להם עוד זמן להתבשל ואולי דווקא להחליט שהם לא משהו שתעשו בגלגול הזה. איך עושים את הסדר הזה? מורידים את הרעיון אל הכתב או אל הקלטה ראשונית אפילו בפלאפון. אני עובדת לעתים קרובות עם אפליקציית משימות ושמה לי את הרעיון לביצוע בזמן שהגיוני שאתפנה אליו. אם מגיע יום הביצוע ואני מדחיינת שוב ושוב- כנראה שהרעיון לא באמת מדליק אותי ואפשר לשחרר אותו. אם הרעיון באמת מדליק אותי ויש לי אנרגיות לעשות אותו, אני מבצעת. בדרך הזו, אני מקדישה את מירב האנרגיה והזמן לרעיונות שבאמת מדליקים אותי והרעיונות שכנראה פחות מחזיקים מים, עם הזמן נושרים וזה בסדר גמור. חוסר איזון 2: הרתמה מוחזקת חזק מדי והסוס סובל


תיאור המצב: אנחנו עסוקים הרבה יותר מדי במחשבות על העשייה במקום לעשות, אנחנו מלקים את עצמנו מראש על היכולות שלנו במקום להתאמן ולהשתפר בפועל, אנחנו לא רצים על הרעיון כי אנחנו מפחדים ממה שיקרה אם נלך על זה, לא משקיעים ברעיון זמן או את האנרגיה הנחוצה לו, מרסנים את עצמנו מלפעול בחופשיות מכל סיבה שהיא. דברים שיכולים לעזור בהחזרת האיזון: לדוגמא, אם אתם מזהים שהשיר שאתם עובדים עליו כבר שנתיים עדיין לא יוצא לאור כי אתם במיקס ה-25 וצץ איזה המהום רחוק שאתם לא בטוחים אם אתם מדמיינים אותו או לא, זה ככל הנראה סימן שאתם מחזיקים את הרתמה חזק מתוך הפחד לשחרר את השיר לאור ומחשבות של פחד שמקפיאות אתכם. עלינו קודם כל לזהות את העובדה שאנחנו מחזיקים חזק מדי את הרתמה כדי להיות מסוגלים להרפות אותה, זה דורש שיחה אתי או עם אנשים קרובים שיכולים לזהות יחד אתכם איך זה מתבטא בהתנהגות והפעולות שלכם.

פעולה אפשרית סביב הדוגמא, תהיה כצעד קטן- להוציא קובץ של ההפקה כמו שהוא במצב הנוכחי ולשלוח ל-5 אנשים שאנחנו סומכים על האוזניים שלהם, לבקש מהם חוות דעת ראשונית שתאפשר לנו להבין אם באמת יש עוד עבודה אז לעשות אותה ואם השיר מוכן- אז להוציא כבר את השיר לאור. כך אנחנו משחררים את רתמת המחשבות שלנו בינינו לבין עצמנו ופותחים את זה לשיחה ודיון עם אנשים אחרים שיכולים להעניק לנו שיקוף אוהב, משחרר וחשוב.


אני זמינה לתאם אתכם שיחה שתאפשר לנו להבין כיצד ניתן לדהור יותר בקלות עם היצירה שלכם :-)


Comments

Rated 0 out of 5 stars.
No ratings yet

Add a rating
bottom of page